۱- ۱- ۱- فرایند حفاظت از تکنولوژی
اکتساب تکنولوژی ها همیشه آسان و کم هزینه نیست. وانگهی گاه سال ها طول می کشد تا یک بنگاه در بکارگیری یک تکنولوژی خاص خبره شود. بنابراین، هم رموز تکنولوژی و هم خبرگی در بکارگیری آن باید به دقت مورد حفاظت قرار گیرد. بسته به اهمیت و حساسیت تکنولوژی ها راه های گوناگونی برای حفاظت از دسترسی رقیبان و نااهلان به آن ها وجود دارد که تشریح آن ها موضوع این پژوهش نیست. اما آنچه به ویژه اهمیت دارد حفاظت از خبرگی تکنولوژیک بنگاه است که عموماً در نیروی انسانی بنگاه انباشته می شود . خروج نیروهای انسانی متخصص و خبره از بنگاه می تواند بنگاه را از لحاظ تکنولوژیک و در مقایسه با رقیبان آسیب پذیر کند.
حال با شناختی اجمالی که از فرایندهای مدیریت تکنولوژی به دست آورده ایم، می توانیم استراتژی تکنولوژی بنگاه را تعریف کنیم. استراتژی تکنولوژی در واقع نسخه ی مکتوب شده ی خروجی های فرایندهای مدیریت تکنولوژی در هر بنگاه است . این استراتژی به ویژه نشان می دهد که تکنولوژی های مورد نیاز بنگاه، به ویژه تکنولوژی های استراتژیک آن کدامند، هر کدام از چه راهی قرار است به دست آیند، چگونه به کار گرفته خواهند شد، و چگونه و با استفاده از چه تهمیداتی مورد حفاظت قرار خواهند گرفت . بدون وجود استراتژی تکنولوژی، اعمال فرایندهای سوم تا پنجم در بنگاه عملاً غیرممکن و یا کاملاً سلیقه ای خواهد شد؛ که این می تواند برای بنگاه زیانبار باشد. البته باید بدانیم که تنها بنگاه هایی به سراغ استراتژی تکنولوژی می روند که به “طراحی” از پیش انجام شده، سنجیده و هماهنگ اقدامات خود اعتقاد راسخ داشته و خلاف آن را موجب هرج و مرج و برای بنگاه زیان بار بدانند در بنگاه هایی که تصمیم ها فی البداهه و خودجوش و سلیقه ای گرفته می شوند و این نوع تصمیم گیری در آن ها به یک فرهنگ دیرپا تبدیل شده است،
استراتژی تکنولوژی که یکی از نمادهای برنامه ریزی استراتژیک است محلی از اعراب نخواهد داشت. هم از این روست که تدوین استراتژی تکنولوژی در پاره ای از بنگاه ها کاری لوکس و تفننی به شمار می آید، و مدیران عامل حاضر نیستند برای تدوین آن هزینه کنند. در این پژوهش تمرکز بر روی فرایند اکتساب تکنولوژی است.
۱- ۲- استراتژی های اکتساب تکنولوژی
الف) استراتژی ساخت (تحقیق و توسعه (R&D)) :این راه توسط بنگاه هایی قابل پیمودن است که به واحدها یا مراکز تحقیق و توسعه ی قادر به خلق تکنولوژی مجهز هستند.(Khalil Tarek, 2000)
ب) استراتژی خرید: که بیشتر به انتقال تکنولوژی اشاره دارد، یکی از روش های آشنا و متعارف دستیابی به تکنولوژی های مورد نیاز است. از دیدگاه نظری این راه تقریباً توسط تمام بنگاه ها قابل پیمایش است، اما بنگاه هایی موفق ترند که این راه را به کمک یک “فن بازار” می روند و بی گدار به آب نمی زنند (Khalil Tarek, 2000).
پ) استراتژی ساخت یا خرید(همکاری های تکنولوژیک): همکاری تکنولوژیک که تلفیقی از دو روش قبلی است و عموماً مزایای دو روش قبلی را در خود دارد، نوعی سرمایه گذاری مشترک بین بنگاه، یک بنگاه و یک دانشگاه، و یا یک بنگاه و یک مرکز تحقیقاتی برون بنگاهی برای خلق و توسعه ی یک تکنولوژی جدید است . پاره ای از تکنولوژی ها که آن ها را تکنولوژ های عام می نامند از طریق ایجاد کنسرسیوم های تحقیقاتی نیز قابل دستیابی هستند. بدیهی است کنسرسیوم های تحقیقاتی، نوعی از همکاری های تکنولوژیک چندجانبه (چند بنگاهی) به شمار می آیند. ( به هر حال بنگاهی که واحد یا مرکز تحقیق و توسعه دارد، باید تکنولوژی های مورد نیاز خود را از جهت راه دستیابی به آن ها تحلیل “هزینه منفعت ” کند. این تحلیل که اصطلاحاً مبتنی بر تحلیل “ساخت یا خرید” (بسازیم یا بخریم) است، نشان می دهد که برای دستیابی به کدام تکنولوژی ها، تحقیق و توسعه به مصلحت است، برای کدام ها انتقال تکنولوژی، و در چه مواردی نیز همکاری تکنولوژیک ترجیح دارد. در این جا باید خاطرنشان شود که فرض “فروش تکنولوژی” نیز می تواند در تحلیل “هزینه منفعت ” روش های اکتساب تکنولوژی موثر باشند، بدین معنا که برخی از بنگاه ها فرض می کنند که پاره ای از تکنولوژی ها را پس از مدتی مصرف می توانند بفروشند، و بخشی از هزینه های اکتساب آن را از این طریق جبران نمایند. به هر روی هر راهی که برای اکتساب یک تکنولوژی انتخاب شود، ملاحظات و گاه چالش های خاص خود را دارد. به این جهت است که نمی توان هیچ یک از راه های کسب تکنولوژی را فی نفسه بر دیگری مقدم دانست. و تنها مصالح تکنولوژیک بنگاه است که این راه ها را تعیین می کنند(آصف، ۱۳۸۸).
استراتژی های خرید و استراتژی های ساخت یا خرید از این پس در این پژوهش برون سپاری گفته می شود.
متن فوق تکه ای از این پایان نامه بود
برای دیدن جزئیات بیشتر ، خرید و دانلود آنی فایل متن کامل می توانید به لینک زیر مراجعه نمایید:
لینک بالا اشتباه است
:: بازدید از این مطلب : 657
|
امتیاز مطلب : 4
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1