فصل دوم
مباحث نظری و پیشینه پژوهش
در این فصل از پژوهش ابتدا مباحث نظری در ارتباط با شخصیت، سرشت و منش و خودکشی و سپس مروری بر پیشینه تحقیقاتی متغیرها ارائه شده است.
۲-۱-۱- سرشت و منش
۲-۱-۱-۱- شخصیت
به نظر اتکنسیون[۱] و هیلگارد[۲] (۲۰۰۱) شخصیت عبارت است از الگوهای معینی از شیوههای تفکر که نحوه سازگاری شخص را به محیط تعیین میکند.
در فرهنگ توصیفی علوم تربیت، شخصیت اینگونه تعریف شده است: مجموعه صفاتی که با ثبات نسبی در یک فرد وجود دارد و به دیگران اجازه میدهد تا بتواند رفتار او را از دیگران متمایز سازد (فراهانی و همکاران، ۱۳۸۳).شخصیت، مجموعهای از جنبههای بدنی، عادات، تمایلات، حالات، افکار و رفتارهایی است که در فرد به صورت خصوصیات و صفاتی نسبتا پایدار در آمده است و به صورت یک کل واحد عمل میکند (حسینی، ۱۳۸۷).
پروین (۲۰۰۱) ضمن برشماری چند فرض مشخص درباره ماهیت شخصیت، شخصیت را آن دسته از ویژگیهای فرد یا افرادی میداند که الگوهای ثابت رفتاری آنها را نشان میدهد.این فرضها عبارت است از:
- ارگانیسم انسان خصوصیاتی متفاوت از سایرگونهها دارد و این تفاوتها در مطالعه شخصیت، اهمیت خاصی دارد.
- رفتار انسانی پیچیده است و درک شخصیت انسان ایجاب میکند که به این پیجیدگیهای رفتاری توجه شود.
- رفتار همیشه آن نیست که به نظر میآید و بین یک رفتار و علل آن رابطه ثانی وجود ندارد.
- همیشه از عواملی که رفتار ما را تعیین میکنند، آگاه نیستیم و یا آنها را تحت کنترل نداریم (به نقل از روبینز[۳] و همکاران، ۲۰۰۲).
- شخصیت عبارت است از مجموعه ویژگیهای جسمانی، روانی و رفتاری که هر فرد را از افراد دیگر متمایز میکند (کریمی، ۱۳۸۵).
شخصیت افراد منحصر به فرد است، اما شخصیت افراد مختلف دارای وجوه اشتراک نیز هست.همچنین شخصیت فرد بالغ نسبتاً ثابت باقی میماند اما دو عامل رشد و تجربه میتوانند آن را تغییر دهند (حسینی،۱۳۸۷).
[۱] – Etecsion
[۲] – Hiligard
[۳] – Robins
لینک بالا اشتباه است
:: بازدید از این مطلب : 644
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0