عناصر کلیدی رهبری تحولگرا و دستاوردهای آن
از عناصر اصلی رهبری تحولگرا میتوان به موارد زیر اشاره کرد(Ibraheem et al, 2011):
- داشتن اهداف والاتر. این مدیران عمدتاً عشق عمیقی برای اهداف و مخاطبان خود دارند. اهدافی که برایشان سودآور هستند برای آنها ارزش درونی دارند که اغلب راهحلهایی را خلق کرده و به اشتراک میگذارند که به کاربران کمک میکند به اهداف خود برسند.
- در اولویت قرار دادن نقاط قوت سازمان. این رهبران اهداف والای خود را بر اساس رشد و صمیمیت کارمندان خود و سپس نجات سازمان در مقابل تغییرات بازار، اولویتبندی میکنند. و در تمام این موارد التزام به فرهنگ مشارکت، هم از نظر فیزیکی و هم از نظر احساسی، دارند.
- پیگیری نوآوریهای صنعتی. یکی از مسائلی که عشق دوطرفه بین مدیریت تحولگرا و کاربران نامیده میشود، تمایل به رسیدن به راه حلهای جدید انجام امور میباشد که در جهت کمک به کاربران خود از طریق استفاده از تجربیات آنها برای رسیدن به اهداف جدید است.
- تاریخچه نجات و پیشرفت از طریق تحولات داخلی. رهبران تحولگرا اغلب تاریخچهای از تحولات داخلی دارند که برخی از آنها مخزنی از دانش و شعور سازمانی را ایجاد میکنند که منجر به فهم آنها از تحولات مربوط به علایق کارمندان خود میشود.
چند مورد از دستاوردهای رهبری تحولگرا به شرح زیر است (خائف الهی و دوستار؛۱۳۹۲):
- ایجاد محیطی حمایتی که در آن مسئولیتها به اشتراک گذاشته میشود.
- تشویق فعالیتهایی که به جای حمایت از تمایلات و نظرات شخصی از سازمان حمایت میکند.
- داشتن آزادی برای تعیین استراتژی و تغییر مسیر.
- بدست آوردن اعتماد و احترام از نوابغ و تحسین از سوی تیم کاری.
- تحت تاثیر قرار دادن عملکرد و تاثیر تجاری فراتر از آنچه انتظار آن میرود.
۲-۲-۴)روش تبدیل شدن به یک رهبر تحولگرا
باس[۱] (۱۹۹۷) راه تبدیل شدن به یک رهبر تحولگرا را در چهار گام توضیح داده است (افجه؛ ۱۳۹۲: ۵۱):
- سبک مدیریتی خود را شخصی کنید. دیدگاههای شخصی شده ارائه دهید. سبک رهبری خود را با شخصیتها، نیازها، و مهارتهای تیم خود سازگار کنید. بیش از آنکه یک رئیس باشید، یک مربی باشید. کار را بر اساس علایق و استعدادها تعیین و محول کنید، اما نقاط آسایش آنها را هم مورد چالش قرار دهید. از پیشرفت کاری آنها بدون در نظر گرفتن تصدیاشان حمایت کنید و به رشد آنها به عنوان یک فرد اهمیت دهید، و نه به عنوان یک کارمند.
- مشوق خلاقیت باشید. شرایط شبیه سازی ذهنی را فراهم کنید. نوآوری را از طریق به چالش کشیدن فرضیههایی در مورد آنچه قابل انجام یا غیرقابل انجام است، پرورش دهید. با اشتباهات و شکستها به نحوی برخورد کنید که نشان دهید از ریسک پذیری استقبال میکنید. حمایت خود را اعمال کنید، منابع را تامین کنید، و موانع تغییر را از سر راه بردارید. مسائل را به شانسهایی برای یادگیری تبدیل کنید. وقتی همه با شما موافق هستند، دوباره فکر کنید. نشان دهید که به تفکر مستقل اهمیت میدهید و برای افرادی که شما را به چالش میکشند، ارزش قائلید.
- راهنمایی کنید، تشویق کنید و الهام ببخشید. انگیزشهای الهام بخش را تشویق کنید. تیم خود را در جهتی که میخواهید حرکت کند، به سمت اهداف بزرگ هدایت کنید. آنها را تشویق کنید تا از طریق تجلی علایق و اهداف شما و با خوشبینی و اعتماد و اتصال وظایفشان با یک هدف بزرگتر، در کار خود بهترین باشند. کار شما آنجا تمام نمیشود؛ آنها را متقاعد کنید تا از طریق به کارگیری استعدادهایشان و به کارگیری مجدد روحشان و جشن گرفتن موفقیتهایشان پیش بروند.
- الگویی برای وظایف و نقشها باشید. تاثیرات ایدهآل را تضمین کنید. مطابق با استانداردهای اخلاقی عمل کنید؛ هم از نظر اخلاقی و هم از نظر کلامی. همانند کودکانی که از والدین خود تقلید میکنند، تیم شما از آنچه انجام میدهید نتبرداری کرده و از آن به عنوان الگویی برای چگونگی رفتار یا برخورد خود استفاده خواهند کرد. اینکار به صورت خودکار اتفاق خواهد افتاد، -چه آن رفتار مثبت باشد و چه منفی- مردم الگوها و مثالهای شما را دنبال خواهند کرد. این امر در مورد رهبران تحولگرا زیاد اتفاق میافتد- مردم به جد میخواهند شبیه شما باشند.
۲-۲-۵) ویژگیهای رهبری تحولگرا
آولیو[۲] و همکارانش رفتار اصلی که رهبری تحولگرا را تشکیل میدهند را به شرح زیر بیان کردهاند (Stone et al, 2014): نفوذ مطلوب یا کاریزما، انگیزش الهامی، تحریک هوشی، ملاحظات شخصی.
- نفوذ مطلوب یا کاریزما. سرافرازی، فرهمندی، احترام و وفاداری بیچونوچرای پیروان از رهبری است که حس آرمانی را انتقال میدهد. نفوذ مطلوب باعث میشود که رهبران به عنوان مُدلهایی از نقش و الگوی رفتار برای پیروان باشند.
- انگیزش الهام بخش. برانگیختن و بالا بردن انگیزش در پیروان که با توسل به احساسات آنها صورت میپذیرد. تاکید انگیزش الهامبخش بر احساسات و انگیزههای درونی است نه بر تبادلات روزانه بین رهبر و پیروان.
- تحریک هوشی (فکری). برانگیختن پیروان به وسیلۀ رهبری به منظور کشف راهحلهای جدید و تفکر مجدد در مورد حل مشکلات سازمانی توسط پیروان است. در واقع رفتار رهبر، چالشی را برای پیروان ایجاد میکند که دوباره در مورد کاری که انجام میدهند، کوشش و تلاش و در مورد چیزی که میتواند انجام یابد، دوباره تفکر کنند.
- ملاحظات شخصی. توجه به تفاوتهای فردی پیروان و ارتباط با تکتک آنها و تحریکشان از طریق واگذاری مسوولیتها برای یادگیری و تجربۀ آنها است. افراد به وسیلۀ رهبران حمایت میشوند و رهبران در رابطه با توجه به احساسات و نیازهای شخصی آنها نگران هستند.
به طور خلاصه، رهبری تحولگرا بر پیروان خود اثر بسیار قوی میگذارد. رهبر تحولگرا چشماندازی را به شیوهیی جذاب و روشن شکل میدهد و چگونگی رسیدن به آن چشمانداز را بیان میکند. و با اعتماد به نفس و با خوشبینی عمل میکند و این اطمینان را به زیردستان انتقال میدهد، ارزشها را با اقدامات نمادین تاکید میکند، با الگو بودن هدایت میکند، و کارکنان را برای رسیدن به چشمانداز توانمند میسازد (Stone et al, 2014). رهبران تحول آفرین به چند دلیل موثر هستند : آنها قادرند هم پیروان خود را متحد کنند و هم اهداف و باورهای پیروان را تغییر دهند. رهبران تحول آفرین تصویری از یک چشم انداز آینده را به پیروان خود ارائه میکنند. از آنجا که چنین رهبرانی قادرند یک چشم انداز روشن و مورد نیاز را شکل دهند، احتمالا قادر به برانگیختن کارکنان برای مشارکت در آن چشم انداز هم هستند. رهبران تحول آفرین زیردستان را برای انجام کار بیش از حد انتظار بر میانگیزانند (کوثرنشان و همکاران؛۱۳۹۱).
[۱] Bass
[۲] Avolio
متن فوق تکه ای از این پایان نامه بود
برای دیدن جزئیات بیشتر ، خرید و دانلود آنی فایل متن کامل می توانید به لینک زیر مراجعه نمایید:
لینک بالا اشتباه است
:: بازدید از این مطلب : 370
|
امتیاز مطلب : 3
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1