۴-۱- اهداف پژوهش
هدف اصلی:
این پژوهش، به دنبال بررسی و مقایسه ی کارکردهای اجرایی در کودکان دارای لکنت و کودکان عادی می باشد.
۱-۵- فرضیه های پژوهش
۱- بین حافظه کاری کودکان با لکنت و کودکان عادی تفاوت وجود دارد.
۲- بین بازداری پاسخ کودکان با لکنت و کودکان عادی تفاوت وجود دارد.
۳- بین سازماندهی و برنامه ریزی کودکان با لکنت و کودکان عادی تفاوت وجود دارد.
۱-۶- تعریف متغیرهای پژوهش
۱-۶-۱- تعریف مفهومی
۱-۱-۶-۱- لکنت
لکنت به عنوان تکرار یا کشیدن غیر ارادی صداها یا هجاها که معمولا در آغاز کلمه است و یا انسداد و توقف ناگهانی اندام های گویایی، شناخته می شود. این تکرار و کشیدن کلمات اغلب همراه با رفتارهای جانبی است که وقوع مکرر آن لکنت نامیده می شود (اسلامی و همکاران، ۱۳۸۸).
۲-۱-۶-۱- کارکردهای اجرایی
کارکردهای اجرایی، کارکردهای عالی شناختی و فراشناختی هستند که مجموعه ای از توانایی های عالی، بازداری، خود آغازی گری، برنامه ریزی راهبردی، انعطاف شناختی و کنترل تکانه را به انجام می رسانند.( ویانت و ویلسون ، ۱۹۹۴به نقل از علیزاده ، ۱۳۸۵ ). در واقع، کارکردهایی همچون سازمان دهی، تصمیم گیری، حافظه کاری، حفظ و تبدیل کنترل حرکتی، احساس و ادراک زمان، پیش بینی آینده، بازسازی زبان درونی و حل مسئله را می توان از جمله مهم ترین کارکردهای اجرایی عصب شناختی دانست که در زندگی و انجام تکالیف یادگیری و کنش های هوشی به انسان کمک می کند (بارکلی، ۱۹۹۸).
۳-۱-۶-۱- حافظه کاری
توانایی نگهداری اطلاعات در ذهن حین انجام تکالیف پیچیده توانایی استفاده از تجربه های قبلی برای موقعیت فعلی و استفاده از راهبردهای حل مسئله برای آینده نیز با حافظه کاری ارتباط دارد (علیزاده، ۱۳۸۵). همچنین، حافظه کاری در ذخیره موقت و دست یابی اطلاعاتی که برای طیف وسیعی از فعالیت های شناختی پیچیده ضروری می باشند، درگیر است (منصوری، ۱۳۹۱). حافظه کاری سیستمی است که پردازش و ذخیره موقت اطلاعات را بر عهده دارد و برای عملکردهای سطح بالای شناختی نیز ضروری است (کاندا و اساکا[۱]، ۲۰۰۸).
[۱]– Kaneda & Osaka
متن کامل پایان نامه