مفهوم و تعریف ریسک
سرمایهگذاران به هنگام اخذ تصمیمات سرمایهگذاری به طور همزمان ریسک و بازده حاصل از گزینههای مختلف را مدنظر قرار میدهند. ریسک جزء جدا نشدنی بازده است و نمیتوان در مورد بازده سرمایهگذاری بدون توجه به ریسک مرتبط با آن صحبت کرد. به بیانی دیگر، ریسک صفت بازده است و نمیتوان هیچ موصوفی را صرف نظر از صفتش تشریح کرد.
اگر ریسک و بازده دارایی با عنوان متغیر مد نظر قرار گیرد، تفاوت عمدهای بین آنها قابل تشخیص است. بازده متغیر کمی و ریسک متغیر کیفی است. بدیهی است که شناسایی، تجزیه و تحلیل و اندازهگیری متغیرهای کمی به مراتب سادهتر از متغیرهای کیفی است. اندازهگیری یک کیفیت و بیان آن در قالب یک کمیت، کاری بس دشوار و مستلزم دقت و تلاشی وصف ناپذیر است. به همین دلیل است که هنوز هم تلاش جهت کمیسازی ریسک و جستجو برای ارایه مدلهای دقیقتر و منطقیتر ادامه دارد (رادپور و عبده تبریزی، ۱۳۸۸).
دیدگاهها و تعاریف مختلفی در مورد ریسک وجود دارد. با این وجود میتوان ادعا کرد در تمام تعاریف، موقعیتهای توأم با ریسک، سه عامل مشترک دارد:
عمل یا اقدام بیش از یک نتیجه به بار میآورد.
تا زمان معلوم شدن نتایج، از حصول هیچ یک از آنها آگاهی قطعی در دست نیست.
حداقل یکی از نتایج ممکن الوقوع، پیامد های نسبتاً نامطلوبی به همراه دارد (رادپور و عبده تبریزی، ۱۳۸۸).
به طور خلاصه میتوان گفت، ریسک سرمایهگذاری، احتمال وقوع بازده واقعی، به غیر آنچه که انتظار میرود، است. لذا، هر اندازه تغییرپذیری نتایج بیشتر باشد، سرمایهگذاری ریسکدارتر خواهد بود (راعی و پویانفر، ۱۳۸۷)
عوامل تشکیلدهنده ریسک را که باعث تغییر در قیمت سهم در بازار میشوند، میتوان به صورت زیر دستهبندی نمود:
- ریسک سیاسی: ریسک سیاسی یا کشور عبارت است از کاهش ارزش سرمایه، که به دلیل تغییرات در سیاستها و نظامهای سیاستگذاری یک کشور رخ میدهد. این ریسک به انتظارات سرمایهگذار نسبت به آینده سیاسی کشور بستگی دارد. بنابراین تغییراتی که در قیمت رخ میدهد از کنترل شرکت منتشرکننده سهام خارج است. یک جنگ ناگهانی یا پایان یافتن آن، انتخاب رئیس جمهور جدید یا فوت ناگهانی رئیس جمهور، خروج ناگهانی مقدار هنگفتی طلا از بازار و امثال اینها از جمله رخدادهایی هستند که پیامدهای روانی بسیار زیادی بر بازار سهام دارند.
- ریسک تجاری: تغییراتی که در قدرت سوددهی شرکت رخ میدهد، میتواند موجب زیان سرمایهای یا کاهش بازده سالانه سرمایهگذاری شود. ریسک تجاری را ناتوانی یک شرکت در پایداری صحنه رقابت یا در حفظ نرخ رشد و یا ثبات میزان سوددهی در کوتاهمدت یا بلندمدت، میتوان تعریف کرد. در چنین حالتی، میزان سود تقسیمی شرکت کاهش مییابد و این رخداد بر بازدهی و تغییرپذیری بازدهی سالانه، آثار نامطلوبی میگذارد.
- ریسک نوسان نرخ بهره: بسیاری از سرمایهگذاران، خرید اوراق بهادار با بازدهی ثابت یا اوراق قرضههای معتبر را راه حلی برای رهایی از ریسک میدانند. ولی باید یادآور شد که این نوع اوراق بهادار دارای ریسک نرخ بهره هستند.
-
متن فوق بخش هایی از این پایان نامه بود
برای دیدن جزئیات بیشتر ، خرید و دانلود آنی فایل متن کامل با فرمت ورد می توانید به لینک زیر مراجعه نمایید:
لینک متن کامل پایان نامه فوق با فرمت ورد