هدف مدیریت حداکثر ساختن ثروت سهامداران بانک است. نسبت بازده حقوق صاحبان سهام که به آن نرخ بازده ارزش ویژه نیز گفته میشود بهترین معیار سنجش موفقیت یا عدم موفقیت مدیریت بانک در دستیابی به این هدف است. این نسبت تاکید میکند که بازده حاصل از درآمد، وابسته به مبلغ سرمایهگذاری شده توسط سهامداران است. برای محاسبه نسبت بازده حقوق صاحبان سهام از دو فرمول استفاده میشود. به طوریکه در برخی از مطالعات (Ali et al(2011); Aminu,(2013)) این نسبت به صورت درآمد خالص (سود خالص بعد از کسر مالیات) به کل حقوق صاحبان سهام و در تعدادی از مطالعات (and Roman Dănuleţiu(2013); Sufian(2011)) به صورت نسبت درآمد خالص به متوسط حقوق صاحبان سهام محاسبه میگردد. بنابراین، میتوان گفت که نسبت بازدهی سرمایه نشان دهنده سود بانک در ازاء هر ریال حقوق صاحبان سهام است.
۲-۲-۲-۲-۳٫ حاشیه سود(NIM)
حاشیه سود که آن را حاشیه سود خالص نیز مینامند، تفاوت مطلق بین بازده میانگین داراییهای سودآور(متوسط نرخ درآمد سود کسب شده)و نرخ سود پرداخت شده به سپردهها(متوسط نرخ هزینه سود) میباشد. این تجزیه و تحلیل برای تعیین آثار تغییر در نرخ اعطای اعتبارات و یا جذب سپردهها بر سودآوری بانک استفاده میشود. برای محاسبه حاشیه سود از دو فرمول به صورت نسبت درآمد بهره خالص به کل داراییها (gul et all (2011)) و درآمد بهره خالص به متوسط کل داراییها (soyemi et all (2013)) استفاده میشود.
شایان ذکر است که علاوه بر شاخصهای فوقالذکر، معیارهای دیگری مانند نسبت سودناخالص به فروش، نسبت سودعملیاتی به فروش، نسبت سودخالص به فروش، خالص بازده داراییها، نسبت سود عملی آتی به فروش، سود قبل از کسر مالیات به فروش، سود قبل از کسر مالیات به سود ناویژه، سود بعد از کسر مالیات به سود ناویژه نیز به عنوان معیارهای اندازهگیری سودآوری مطرح میباشند.
۲-۲-۳٫ عوامل موثر بر سودآوری بانکها
سودآوری بانکها تحت تاثیر دو عامل درونی و بیرونی قرار دارد. عوامل درونی که از آنها به عوامل سطح (خاص) بانکی تعبیر میشود قابل کنترل مدیریت میباشند. در مقابل عوامل بیرونی که از آنها به عوامل کلان اقتصادی تعبیر میشود، خارج از کنترل مدیریت بانک و تحت تاثیر شرایط اقتصادی حاکم بر کشورها و عوامل محیطی قرار دارند. با توجه به این موضوع، در این قسمت هر یک از عوامل را به طور جداگانه توضیح میدهیم.
۲-۲-۳-۱٫ عوامل درونی (عوامل خاص بانکی)
از عوامل درونی (شاخصهای خاص بانکی) که بر سودآوری بانکها تاثیرگذار هستند را میتوان اندازه بانک، نقدینگی بانک، کارایی عملیاتی، سرمایه، ریسک اعتباری، ترکیب پرتفوی و مدیریت داراییها و …. نام برد که همه از جمله متغیرهایی هستند که سودآوری بانکها را به طور درونی تحت تاثیر قرار میدهند. این عوامل توسط مدیریت بانکها قابل کنترل هستند و شواهدی تجربی در خصوص این متغیرها و ارتباط آنها با سودآوری وجود دارد (Sufian and Habibullah(2009); Sayilgan and Ramlall(2009); Yildirim(2009)). در ادامه با توجه به موضوع تحقیق، برخی از متغیرهای مورد استفاده در مدل تحقیق، مورد بررسی قرار میگیرد.
لینک بالا اشتباه است
:: بازدید از این مطلب : 439
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0